Duurzaam met voeding uit de regio

23. jul, 2017

De Mariadistel ofwel de 'sylibum marianum' is een plant waarvan de zaadjes een beschermende en herstellende werking hebben op de diverse organen in ons lichaam. De werkzame stoffen zetten aan tot celregeneratie en wordt in de medische wereld gebruikt om bepaalde vormen van levercirose te stoppen en de lever aan te zetten tot herstel. Zolang er nog voldoende levende cellen aanwezig zijn is dit mogelijk. Het schijnt zelfs een antigif te zijn tegen bepaalde giftige paddenstoelen.

22. feb, 2017

Recept voor een portie van 330 ML: Schil een rode biet en snij deze in blokjes , pel een banaan en snij deze in schijfjes, voeg wat blaadjes spinazie toe, pel een teentje knoflook en snij deze in schijfjes (voor de liefhebber), theelepel kaneelpoeder (Ceylon kaneel). Als je dit in de beker hebt gedaan dan een scheut extra vierge olijfolie en de rest aanvullen met water. Voeg nog wat proteïne poeder toe als dat gewenst is.

23. nov, 2016

Voor de opleiding ChinHerbs heb ik als opdracht een soep of sap te maken. Hierbij gebruik maken van natuurlijke ingredienten. Zelf een groentebouillon maken en daar een soep van maken met nog te bepalen ingrediënten. Donderdag a.s. inkopen doen en dan vrijdag aan de slag ermee.

18. okt, 2016

Kruiden in het westerse voedsel zijn schaars en de werking ervan zijn in de vergetelheid geraakt.

In de ChinHerbs opleiding van Total Health leer je op de TCM wijze kijken naar Europese kruiden. In het eerste jaar worden er ruim 50 besproken en je krijgt de beschikking met de klas over een kruidentuin.

Mijn jaarkruid is de Kamille (Matricaria chamomilla) nu even uitzoeken wat die voor mij kan betekenen.

Als je rondkijkt in de natuur ontdek je steeds meer planten die nuttig zijn.

26. sep, 2016

Dieethypes zijn aan de orde van de dag en de voedingsindustrie doet er vaak zijn voordeel mee door consumenten in een hype mee te trekken in hun voordeel. Denk aan de campagne 'bewuste keus' waar achteraf bleek dat dit een misleidend logo was. De veel oudere campagne van de jaren 70 van de vorige eeuw toen de margarines en halvarines op de markt kwamen omdat vet ongezond zou zijn en de aderen zou doen dichtslibben. Met het huidige inzicht is dit de grootste onzin en heeft het juist bijgedragen aan andere tekortkomingen en aandoeningen. Geef mij maar een volvette biologische roomboter! Vetten hebben we hard nodig want onze hersenen bestaan grotendeels uit vet en onze celwanden, en dat zijn er enkele 100 biljoenen, zit zelfs cholesterol ingebouwd.

Een andere campagne is dat melk goed is voor de botten, nu blijkt de huidige melk niet meer de melk van toen te zijn en vaak het tegenovergeselde effect te hebben, dit komt o.a. door het hoge gehalte aan melksuikers en te weinig magnesium . Alleen grasgevoerde koeien van enkele oud hollandse rassen geven nog heel voedzame melkproducten.

Eigenlijk weer eten als toen maar dan met de kennis van nu dan zou je toch een superfood dieet moeten kunnen aanbieden.